D4House - Renovated housing in Ho Chi Minh City by Mamoru Maeda
Home » Architecture » D4House – Renovated housing in Ho Chi Minh City by Mamoru Maeda

D4House – Renovated housing in Ho Chi Minh City by Mamoru Maeda

Curated by HIEUDOAN
3.3K views
A+A-
Reset

Project name:D4HOUSE

Location:Ho Chi Minh City, Viet Nam

Architects:Mamoru Maeda

Description from architect Mamoru Maeda

Sunlight and wind create family ties

《Overview》

The division of Vietnamese cities is characterized by a very narrow frontage and a long depth, and adjacent buildings are connected. The same applies to this property, which is a three-story building with a frontage of 4m and a depth of 18m. This is a project to completely renovate a house built by the owner about 25 years ago.

Reason for Concept・・・《Why?》

Before the remodeling, there was an opening only on the road side. Therefore, the inside was very dark. It was dark and poorly breathable, so I thought I couldn’t live a very comfortable life. And this house is a family of four, an owner, a mother, an aunt, and a son. Also, my mother and aunt are already around 85 years old. So, the owner’s hope is [I want my mother and aunt to enjoy the rest of their lives here! I thought. I planned this project thinking, “I want to make that wish come true!”


《What to do?》
I thought about making it a 【house where you can always feel the connection】. I thought that “I can always see, hear, and feel the same thing”, that is, “I can always feel each other’s existence” gives my mother and aunt a sense of security and leads to a happy life.

《How to do?》
By connecting the buildings from the 1st floor to the 3rd floor as one space, I thought that I could always feel the family. I thought that the atrium improves breathability both physically and mentally and connects fresh air with a happy heart. Also, I thought that when the sunlight from the sky entered, the brightness and openness would come out.

© Mamoru Maeda

《Conclusion》
I thought that one atrium would create a family bond.
Vietnam is still strongly influenced by Feng Shui’s remarks, so I made many plans and started over. In addition, I was skeptical about the structural reinforcement method and held many meetings with the construction company. It was a very difficult project. However, when it was completed, I was saved by having the owner’s family say “I asked you for this project and it was the correct answer ❣”.
Design is a job that involves people. I will continue to do my best so that I can continue to meet the expectations of our customers!

© Mamoru Maeda
© Mamoru Maeda

YOU MIGHT ALSO LIKE

Leave a Comment

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you accept our cookie policy. Okay, I understand Find out more

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?